Sattumien kautta tismalleen oikeaan paikkaan

Anni Vento, restonomiopiskelija

matkailu opiskelija anni vento

 

Ajauduin opiskelemaan matkailua Joensuuhun oikeastaan monien sattumien kautta. Kirjoitin vuonna 2012 ylioppilaaksi, ja samana keväänä hain opiskelemaan lähinnä pääkaupunkiseudulla sijaitseviin korkeakouluihin. Kun opiskelupaikkaa ei kulttuurituottajan eikä Teatterikorkeakoulun pääsykokeiden jälkeen kuulunut, huomasin yhtäkkiä viettäväni välivuotta lukion jälkeen. Yksi välivuosi vaihtui lopulta myös toiseen – töitä tehden ja matkustellen. Keväällä 2014 korkeakoulujen yhteishakuvaiheessa päätin, että pääkaupunkiseudun sijaan suuntaisin itäisempään Suomeen, ja hain samana keväänä Kareliaan sekä medianomin että matkailun koulutukseen.

Medianomikoulutuksen pääsykoepäivänä kesäkuussa 2014 nukuin niin pahasti pommiin, etten ehtinyt pääsykokeisiin ollenkaan. Silloin harmitti, mutta myöhemmin olen ajatellut sattumuksen olleen jonkinlainen kosminen kohtalonmerkki, sillä kuukautta myöhemmin sain tietää päässeeni opiskelemaan matkailua Kareliaan. Nyt opintojeni loppusuoralla kolmannen vuoden keväällä koen olevani enemmän kuin oikeassa paikassa.

Rakastan matkailun opiskelun käytännönläheisyyttä. Jo ensimmäisenä vuonna tehdään paljon yritysvierailuja, ja yhtenä kohokohtana vietetään aikaa Tikkarinteen kampuksen opetuskeittiössä, yhdessä opintoryhmän kanssa ruokaa valmistaen ja syöden. Opinnoissamme painotetaan paljon matkailupalvelujen tuotteistamisen ja markkinoinnin osaamista, ja olemme ryhmätöinä toteuttaneet muun muassa aitoja markkinointisuunnitelmia paikallisille matkailu- ja ravitsemisalan yrityksille. Kyseiset opintojaksot ovat sisältäneet minulle mieluisinta oppia ja asiaa, ja myös osaltaan tönineet minua markkinoinnin urapolkua kohti.

Eniten olen nauttinut ja hyötynyt työharjoitteluista, joita matkailun opintoihin kuuluu kaksi. Ensimmäisen perusharjoitteluni suoritin hotellin vastaanotossa. Olin pitkään ajatellut, että hotellissa työskentely oli kuin tehty minua varten, mutta oivalsin todellisen kutsumukseni vasta suoritettuani syventävän esimiesharjoitteluni Ilosaarirockin viestintäassistenttina ja -vastaavana kesällä 2016. Työharjoittelu vilkkaassa ja positiivisessa festivaaliympäristössä sai minut koukuttumaan tapahtumatuotantoon ja tapahtumamarkkinointiin täydellä sydämellä, ja poiki minulle lopulta myös opinnäytetyön aiheen festivaaliin liittyen. Lisäksi saan jatkaa festivaalin organisaatiossa vapaaehtoisena vastaavana tulevinakin kesinä.

Karelian matkailun koulutuksessa parhainta on nimenomaan sen monipuolisuus. Opiskelijoita ei rajoiteta tutustumaan vain tiettyihin matkailualan osa-alueisiin, vaan harjoitteluiden ja projektien kautta pääsee tekemään ja kokeilemaan itselleen mieluisia töitä ja työtehtäviä.

Tulevaisuudessa näen itseni työskentelevän tapahtumatuotannon ja erityisesti tapahtumien markkinoinnin parissa. Kareliasta ja Karelian avulla olen saanut uskomattoman hyvät eväät oman alani asiantuntijuutta varten, ja voin jo nyt sanoa olevani matkailualan moniosaaja. Ennen Kareliaa näin tekeväni töitä ainoastaan pääkaupunkiseudulla, mutta nyt Pohjois-Karjalasta on tullut koti. Päivääkään en ole katunut valintojani, jotka johdattivat minut opiskelemaan Kareliaan ja Joensuuhun.

Toisinaan se pommiin nukkuminen siis kannattaa.

 

Tutustu matkailun koulutukseen >