Kivirakentajasta kansainvälisen liiketalouden tuntijaksi

 Joonas Hiltunen, International Business -opiskelija

ib opiskelija joonas hiltunen

 

2012 loppukesä. Olen vaikean valinnan edessä; lähteäkö opiskelemaan toista tutkintoa puusepän, käsityömuotoilijan tai kuvataitelun aloilta jo suoritetun kivirakentajan koulutuksen lisäksi. Oletetun työllistymistilanteen kannalta millään näistä vaihtoehdoista ei ole positiivista vaikutusta motivaatiooni. Viime hetkellä saan kuitenkin varasijalta hyväksynnän Karelia-ammattikorkeakoulun International Business – koulutukseen. Viimeinen asia jota odotin, mutta jatko-opinnoista haaveilevalle ammattikoululaiselle unelmien täyttymys.

Kahden vuoden opintojen jälkeen voin jo helpotuksella todeta, että olen oikealla alalla. Kuten yllä mainitaan, mielessähän vielä oli hakuvaiheessa muitakin aloja, mutta taustatutkimuksia tehdessä sain todeta että mikään ei vaikuttanut niin yleispätevältä, sovellettavissa olevalta saati monipuoliselta tulevaisuuden työllistymisen kannalta, kuin International Business – koulutus. Oletukseni osui toteen, ja opintojen edetessä sain entistä vahvemman tunteen alan laajakantoisuudesta; eväät annetaan yrittäjyyteen, manageriksi, työskentelyyn ulkomailla tai muuten kansainvälisessä liiketaloudessa.

Ammattitutkinnon suorittaneena haluan mainita arvostavani myös parhaillaan meneillään olevaa työharjoittelujaksoani. Pääsin tutustumaan start-up-yritys Viombaan, joka tiedetään toistaiseksi pienissä piireissä silmänseuranta-verkkoanalyysien edelläkävijänä. Lyhyen ajan sisällä olen saanut käytännön näkökulmaa yrityksen perustamiseen, ja sen mukana tulevista haasteista sekä menestyksestä. Koska oman yrityksen perustaminen on joskus minullakin tavoitteena, tämä sopi minulle kuin peräkärry traktoriin.

Haluan rohkaista kaikkia jatko-opintoja miettiviä, ja erityisesti kaltaisiani ammattiopinnoista ponnistavia olemaan itsevarmoja ja tähtäämään korkealle, tuomaan taitoja esiin sekä harjaannuttamaan niitä pidemmälle.Lähtökohdat ovat erilaiset lukiotaustaisiin verrattuna, mutta niitä pitää pystyä arvostamaan. Olitpa sitten rakennusalan, metalliteollisuuden tai vaikkapa kivialan opiskelija, International Business -koulutuksessa voit soveltaa jo oppimaasi, ja mikäli suomen markkinoille et halua jäädä, maailma on suuri ja taidoillesi löytyy takuulla tarvetta jostakin. Mikä parasta, englanninkielen maininta todistuksessasi auttaa entisestään. Hakuvaiheessa englanninkielentaito sekä maalaisjärki auttavat jo pitkälle.

International Business –koulutus on tarjonnut minulle kansainvälisen kommunikoinnin lisäksi monikulttuurista ymmärrystä sekä yleistietoa yrittäjyydestä, maailmantaloudesta ja markkinoinnista. Mikä parasta, tämän koulutuksen tarjoamat kommunikaatiota ja esiintymistaitoa edistävät tehtävät teki tästäkin ujosta suomalaisesta kuin avoimen kirjan. Mikäli minä pystyin siihen, niin pystyt sinäkin. Mainittakoon vielä lopuksi, että tällä hetkellä saan opiskelijan urani parhaita arvosanoja – kaikki kiitokset motivaatiolle, jonka sain mahdollisuudesta opiskella korkeakoulututkintoa.

 

Tutustu International Business -koulutukseen >