Verkko-opintoina suoritettava tutkinto on juuri sopivan joustava ratkaisu

Outi Sulopuisto, projektiassistentti
Ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen (yamk) -opiskelija

outi sulopuisto fb mainos

Asun Klagenfurtissa, Itävallassa. Töissä olen Kärntenin AMK:ssa Diversity and disability -koulutusohjelmassa projektiassistenttina. Lisäksi ohjaan iltapäivisin aikidoa aikuisille, lapsille ja kehitysvammaisille.

Aloitin nykyisessä työssäni vuoden alussa, joten työnkuvani on vasta muokkautumassa ja opittavaa riittää! Tällä hetkellä työtehtäviini kuuluu suuren EU-projektihakemuksen valmistelu yhtenä tiimin jäsenistä, koulutusohjelman hallinnollisiin tehtäviin perehtyminen ja lisäksi edesautan osaltani kansainvälisen yhteyden luomista Karelian Ikäosaamisen johtaminen ja kehittäminen –YAMK-koulutukseen. Pidän kovasti työkavereistani, työpaikkani rauhallisuudesta ja mahdollisuudesta organisoida työ itselleni sopivalla tavalla. Koen kaikki tehtäväni mielenkiintoisiksi ja opin päivittäin uutta, joskin hauskinta on tämä kansainvälisen yhteistyön pohjustaminen.

Työssäni minun täytyy olla oma-aloitteinen, itseorganisoituva ja yhteistyökykyinen. Neuvon kysymistä en saa pelätä, ja onneksi työkaverini ovatkin todella mukavia ja auttavaisia. Koska työpaikkani on uusi, on minulla mahdollisuus vaikuttaa työnkuvani muodostumiseen.

Kuulin Ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen -opinnoista viime keväänä vanhalta opiskelijakaveriltani, joka työskentelee fysioterapeuttina ikäihmisten parissa. Siinä vaiheessa olin itsekin suuntautumassa samanlaisiin töihin ja olin jo useamman vuoden ajan miettinyt ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelijaksi ryhtymistä, mutta minulla oli ongelmia sovittaa opiskelu- ja työaikatauluja yhteen. Täysin verkko-opintoina suoritettava tutkinto oli juuri sopivan joustava ratkaisu asiaan! Lisäksi tulin muistutetuksi eräästä upeasta seikasta Suomen koulutusjärjestelmässä: Opiskeleminen, edes korkeakoulutasolla, ei maksa mitään!

Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista kysymyksistä ja väestön ikääntyminen on globaali ilmiö, joka on paljon moniuloitteisempi kuin vain harmittava hankaluus sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittamisessa. Asia on hyvin ajankohtainen, kansainvälinen ja muutos ikärakenteessa on pysyvä – siispä osaamista tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Opiskelussa parasta on itsensä haastaminen, vaikkei se aina niin mukavalta tunnukaan. Jälkeenpäin sitä on kuitenkin iloinen, että jaksoi pakertaa! Olen myös jo löytänyt uuden ystävän opiskelijakollegoiden parista. On hienoa laajentaa horisonttiaan ja oppia uutta. Hienoa on myös huomata, kuinka paljon on jo tehty – moni ihminen tekee työtä reilun ja toimivan yhteiskunnan eteen, vaikkei aina uutisia lukiessa siltä tuntuisikaan.

Minua kiinnostavat kaikki kansainväliset kysymykset, maiden välinen vertailu ja molemminpuolinen oppiminen. Valitsin suuntautumisvaihtoehdokseni kehittämisen ja tutkimisen, ja haluankin oppia hyväksi tutkivan kehittämistyön tekijäksi. Metodeista varsinkin osallistava toimintatutkimus on kiinnostava, ja onneksi osallistavat menetelmät ovat opiskelussa esillä.

Omat terveiseni hakijoille ovat, että hakeminen kannattaa aina! Mitä tarkemmin tiedät, mitä opinnoiltasi haluat, sitä enemmän saat niistä irti. Kokonaan verkossa suoritettavat opinnot vaativat paljon itseohjautuvuutta ja ajanhallintaa, ja jos ei niitä etukäteen ole, niin niissä harjaantuu väistämättä.

Tutustu Ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen -koulutukseen.